Kompresör Nedir ?
Kompresör tanım gereği gazları ve havayı daha yüksek basınçlara sıkıştıran motorlu bir makinedir. Daha farklı bir şekilde tanımlayacak olursak atmosferden elde edilen havayı sıkıştırarak basıncını arttıran bir alettir. Kompresör pnömatik çalışma sistemiyle ve basınçlı havanın gerekli olduğu ortamlarda hava desteği sağlamak amacı ile çalışan motorlu makinedir.Vidalı hava kompresörleri deplasmanlı yani pozitif yer değiştirmeli kompresörlerdir. Kullanılan en yaygın kompresör vidalı hava kompresörüdür. Yapısı itibariyle tek kademeli, helisel ve spiral lobları ve yivleri olan bir çift rotordan oluşur, aynı zamanda yağ enjeksiyonludur. Kapalı bir gövde bulunduran bu kompresörler, bu gövde içerisinde dönerek havayı sıkıştırmaya yarayan bir çift rotor vardır.
Hava Kompresör
Kompresör fransızca kökenli bir kavramdır, sözlükteki anlamı sıkıştırmaktır. Gazı ve havayı sıkıştırmaya yarayan motorlu bir aygıttır. Birçok çeşidi olmasına karşın pistonlu hava kompresörü hakkında şunları söyleyebiliriz.
Hava Kompresörü aracılığıyla sıkıştırılan hava birçok farklı alanda kullanılır. Günlük hayatta görmüş olduğumuz gibi arabaların lastiklerini şişiren alet hava kompresörüdür. Bu kompresörlerin çalışma sistemi pnömatik olarak bilinir. Kompresörlerin boyutları çeşit çeşittir. Üretici firmalar 400 lt’lik ve 1800 lt’lik hava verimi (DEBİ) olan debi kompresörü 500 litrelik bir hava tankı üzerine monte edilmiş bir şekilde satışa sunarlar.
Debiden kısaca bahsedecek olursak, kompresörün sisteme veya tanka gönderdiği hava miktarının ölçüsü demektir. Bu ölçü kompresörün boyutunu belirler, debi hesaplamalarında zaman birimi olarak dakika hava akış miktarının birimi olarak ise metreküp(m3) kullanılır. Örnek verecek olursak 1000 litrelik hava akışı olan bir kompresör, 1000lt/dk yada 60m3/sa şeklinde ifade edilir.
Pistonlu Kompresör
Pistonun alt noktaya olan hareketiyle atmosfer gazının emilmesi sonucunda kuru hava filtresi sayesinde temizlenir ve emme sübaplarından geçerek bir sonraki adıma başlar ve aynı şekilde üst noktaya olan hareketiyle basma sübapları sıkıştırılır. Elektrik motoru kayık-kasnak sistemi, kafa bloğu sayesinde teşvik edilir. Kafa bloğunun, pistonlarla silindirler arasında, krank ana ve yatak rulmanlarının yağlanması amaçlanır. Bunun akabinde özel olarak üretilen pistonlu kompresör yağları biyel kollarındaki yağlama çubukları sayesinde çarpmalı yağlama sistemiyle yağlanıp sonuçlandırılır.İhtiyacın gerektiği durumlarda, sistem nem ve su rahatsızlığı yüksek olan durumlarda , basınçlı hava kurutucusu kullanılabilir.
En çok kullanılar kompresörler, eletrik motoruyla çalışan kompresörlerdir, inşaatlarda ve yol yapımında kullanılacak biçimde arabanın üstüne takılan kompresörler, dizel yada benzin motoruyla çalışır. Bu kompresörün önemli parçaları ise krank mili, gövde, piston, piston kolu ve silindirdir. Silinidirin üstünde yer alan emme ve egzoz supapları vardır.
Detaylı Bilgi İçin Arayınız
Tel : 0216 394 45 79
Mail : [email protected]
Detaylı İletişim Bilgisi İçin Tıklayınız.